Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2007

Από ψηλά..



Λίγο μετά από το μεσημέρι, πάνω από το κεντρικό Αιγαίο.. Επιστρέφουμε από άλλη μια αποστολή. Έλεγχοι στο αεροπλάνο, συνομιλίες με το σταθμό ραντάρ, πορείες και ύψη επιστροφής. Οι φωνές είναι πιο χαλαρές, η ένταση έχει κοπάσει, η αποστολή τελειώνει..

Ησυχία στον ασύρματο για λίγο. Μου δίνεται η ευκαιρία να χαζέψω το Αιγαίο από κάτω. Μια εκπληκτική ημέρα σήμερα, από αυτές που μου αρέσουν πολύ στο φθινώπορο. Ελαφρύ κρύο, χωρίς ίχνος από σύννεφο, με φοβερές ορατότητες..

Κοιτάζω βόρεια. Είμαστε πάνω από την Ικαρία και όμως μπορώ να δω το Άγιο Όρος! Τα πάντα φαίνονται πεντακάθαρα, σα να βρίσκονται δίπλα σου, σα να μπορείς να απλώσεις το χέρι σου να τα φτάσεις.. Μια ματιά νότια. Πάτμος, Κως Ρόδος, Σαντορίνη και στο βάθος αχνοφαίνονται τα βουνά της Κρήτης. Αληθινός πίνακας, πράσινες και καφέ πινελιές πάνω στον μπλέ καμβά της θάλασσας. Όλα μάλλον είναι πιο όμορφα από ψηλά..

"Όλα καλά;", ακούω από τον ασύρματο. Ανησύχησε ο #2, δεν ακούστηκα αρκετή ώρα στον ασύρματο. Κοντεύουμε Εύβοια, πρέπει να αλλάξουμε και συχνότητα.

"Όλα ΟΚ!" απαντάω. "Γίνεται καλύτερα;" σκέφτομαι...

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2007

Επιφυλάξεις..

Παρακολουθούσα τις τελευταίες μέρες στα ΜΜΕ (ηλεκτρονικά και μη) την προβολη, την μεγάλη προβολή θα έπρεπε να πω, στην κίνηση από μέρους μεγάλου αριθμού Ελλήνων χρηστών του διαδικτύου (και ειδικότερα bloggers) σχετικά με το περιβάλλον. Σωστός ο σκοπός, σκέφτηκα, μεγάλη (ευτυχώς!) η συμμετοχή! Όλα καλά. Η μήπως όχι;...

Είναι κάτι που δε μου αρέσει σε αυτές τις ενέργειες. Δεν είναι μόνο στη συγκεκριμένη περίπτωση, αφορά και τις προηγούμενες αλλά και τις επόμενες. Η αφορμή και το θέμα αυτών δεν έχει σημασία, ασχέτως αν το τρέχον ζήτημα (καυτό και κατεπείγον αδιαμφισβήτητα) είναι το περιβάλλον.

Αυτό που δε μου αρέσει είναι οτι όλο και πιο συχνά, κάποιος χρεώνεται προσωπικά τους καρπούς της συγκέντρωσης τόσων ανθρώπων που δείχνουν το ενδιαφέρον τους. Τελευταία άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους, επώνυμα, στην τηλεόραση αλλά και στα έντυπα ΜΜΕ.

Και τί σημαίνει αυτό και γιατί θα πρέπει αυτό να με ενοχλεί, θα σκεφτεί εύλογα κάποιος.. Με ενοχλεί γιατί όλο και πιο συχνά έχω την αίσθηση πως κάποιοι μετράνε τις δυνάμεις τους. Τη δύναμη να επηρεάσουν και να κατευθύνουν τις απόψεις τους προς ένα κοινό (όπως οι άνθρωποι που επικοινωνούν μέσω διαδικτύου) που, εξ ορισμού, θα ακούσει και σε μεγάλο ποσοστό θα συνδράμει με την συμπαράστασή του αλλά και την παρουσία του.

Το να συγκεντρώσει κάποιος ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων για να εκφράσουν μια διαμαρτυρία είναι κάτι πολύ σοβαρό. Και αν μπορεί να το κάνει μια φόρά, σίγουρα θα μπορέσει να το κάνει κι άλλη.. Για κάποιο άλλο ζήτημα. Που δεν θα είναι τόσο ανιδιοτελές..

Σε τελική ανάλυση, δεν δέχομαι κανένα να μιλάει εκ μέρους μου με βάση την δύναμη που του έδωσε η συμμετοχή η δική μου (και τόσων άλλων). Το μήνυμα τέτοιων ενεργειών δεν είναι οτι κάποιος κατόρθωσε να συγκεντρώσει 15, 20, 30, 500 χιλιάδες άτομα. Το ζήτημα είναι γιατί έγινε αυτό. Σκοπός δεν είναι να αναδείξουμε άτομα αλλά προβλήματα.. Γι' αυτό το λόγο είμαι πλέον επιφυλακτικός...