Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

Fire and Forget!

Εάν δεν έχετε πάρει είδηση εώς τώρα οτι από τα λιγοστά εναπομείναντα δέντρα στην Αττική τα περισσότερα αποτελούν πλέον παρελθόν, τότε είτε είστε από τους τυχερούς που έχουν απομονωθεί τελείως από τον κόσμο και δεν έχετε προσβαση σε καμίας μορφής ενημέρωση, είτε μέσω κάποιας διαβολικής σύμπτωσης δεν πήρατε χαμπάρι τις πυρκαγιές που κατέκαψαν (και μέχρι αυτή τη στιγμή συνεχίζουν) την ανατολική Αττική.

Φυσικά δεν είναι μόνο η Αττική που καίγεται. Η Κάρυστος, η Σκύρος, η Ζάκυνθος αλλά και άλλα μέρη της χώρας έχουν παραδοθεί στις φλόγες. Στο ίδιο εργο θεατές, παρακολουθούμε (σε ζωντανή μετάδοση πάντα) τον αγώνα ενάντια στις φλόγες. Σπίτια κάηκαν, άνθρωποι κινδύνεψαν, τεράστια οικολογική και οικονομική καταστροφή, ζωές που ήρθαν πάνω-κάτω σε μια στιγμή. Και όλα αυτά γιατί δε μπορούμε για μια φορά σε αυτή τη ρημαγμένη χώρα να καταλάβουμε το απλούστατο.

Φωτιά + πεύκο/πουρνάρι/ξερά χόρτα + δυνατός αέρας + ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ = ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

Τόσο απλά.

Έχουμε την αυταπάτη, η οποία πραγματικά δεν καταλαβαίνω από πού προέρχεται, οτι ακόμα και στις παραπάνω συνθήκες, αν "πέσουν" πάνω στη φωτιά όλη η πυροσβεστική και ό,τι εναέρια μέσα υπάρχουνε πως η φωτιά θα σβήσει. Ε, λοιπόν, δεν σβήνει. Αν δεν βοηθά ο αέρας ή αν δεν βρέξει, η φωτιά θα συνεχίζει (περιοριζόμενη μεν αλλά ακάθεκτη) μέχρι να μην έχει τίποτε άλλο να κάψει.

Έχω μιλήσει με φίλους και συναδέλφους στα πυροσβεστικά αεροσκάφη. Ναι, μπορούν να συνδράμουν τα μέγιστα σε περιπτώσεις που τίποτε άλλο δεν γίνεται. Αλλά δεν μπορούν να κάνουν θαύματα. Και ο αέρας δεν νικιέται όσα αεροπλάνα και να έρθουν.

Έχετε σταθεί ποτέ μπροστά σε ένα τζάκι με δυνατή φλόγα; Πόση ώρα μπορέσατε να κάτσετε σε κοντινή απόσταση; Φανταστείτε τώρα τον εαυτό σας μπροστά σε ένα πεύκο που καίγεται με τον αέρα να φυσά προς το μέρος σας. Πόσα δευτερόλεπτα πιστεύετε οτι αντέχετε; Αυτά για κάποιους που φωνάζουν έξω από το χορό, μπροστά στις κάμερες μόνο...

Και ανάμεσα σε αυτούς, αρκετοί νομάρχες, δήμαρχοι, κοινοτάρχες των πληγέντων περιοχών. Φωνάζουν για ελλιπή προετοιμασία και μέσα. Γιατί φωνάζετε κύριοι; Πιστεύετε οτι είστε σε θέση να φωνάζετε και να διαμαρτύρεστε; Νομίζετε οτι ανήκετε μαζί με τους υπόλοιπους πληγέντες; Απατάσθε κυρίες και κύριοι! Εσείς ανήκετε στην πλευρά των υπευθύνων. Αυτών που δεν ετοιμάστηκαν. Αυτών που δεν έχουν ανοίξει ΜΙΑ αντιπυρική ζώνη για να σταματήσει κάπου αυτό το κακό, να δώθεί μια ευκαιρία να το πολεμήσουμε. Αλλά τίποτα... Τώρα, μόνο ζητάμε να μας στείλουνε βοήθεια. Ε, ούτε σε αυτό είστε μόνοι. Και οι συνάδελφοί σας το ίδιο κάνουνε.

Και μαζί με αυτούς υπεύθυνοι και εμείς. Που μες στην ευδαιμονία μας δε θέλουμε να σκεφτόμαστε τα χειρότερα. Μόνο ευχολόγια έχουμε να αντιπαρατάξουμε στον επερχόμενο (και τόσο δεδομένο) κίνδυνο. Και πάλι όμως, μετά απ' όλη αυτή την καταστροφή, πάλι τους εαυτούς μας απ' έξω θα τους βγάλουμε και θα ξεχάσουμε και το ποιός φταίει και το γιατί δεν κάναμε τίποτα...

Δευτέρα 3 Αυγούστου 2009

Αχ, αυτός ο Αύγουστος...

Ψάχνω απελπισμένα εδώ και λίγες μέρες μήπως και βρω κάπου να πάω λίγες μέρες διακοπές. Τίποτα δεν έχει πάει καλά αυτό το καλοκαίρι έως τώρα. Τα πλάνα αλλάζανε συνεχώς, οι υποχρεώσεις ερχόταν η μια πίσω από την άλλη, οι κρατήσεις ακυρώθηκαν και εκεί που έλεγα οτι θα ξεκουραστώ καμιά βδομάδα τον Ιούλιο άντε τώρα να ψάχνεις τελευταία στιγμή να κλείσεις κάτι τον Αύγουστο!

Και αν νομίζετε οτι κάτι τέτοιο είναι εύκολο τότε ξανασκεφτείτε το! Στα περισσότερα καλά, ή έστω αξιοπρεπή, ξενοδοχεία δεν υπάρχει τίποτα! Τουλάχιστον εκεί που ψάχνω.. Όλη η Ελλάδα κάνει διακοπές (για άλλη μια φορά) τον Αύγουστο.

Άντε να δούμε, θα πάμε πουθενά φέτος ή τζάμπα η άδεια;;;...