Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Περί κράνους..

Τα παρακάτω είναι αναδημοσίευση άρθρου από το in.gr το οποίο θα το βρείτε στο παρακάτω link.

"Στοιχεία-σοκ για τις επιπτώσεις της μη χρήσης κράνους από τους δικυκλιστές παρέθεσε ο υφυπουργός Υποδομών Σπύρος Βούγιας.

Σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που παρουσίασε ο υφυπουργός, 80% των θανάτων των δικυκλιστών, που έχουν εμπλακεί σε τροχαίο είναι αποτέλεσμα κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης.

Οι δε δικυκλιστές που δεν χρησιμοποιούν κράνος αντιμετωπίζουν διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν κρανιοεγκεφαλική κάκωση.

Όπως προκύπτει από τη μελέτη, το 1/3 των τροχαίων ατυχημάτων, που γίνονται στην Ελλάδα, αφορά δικυκλιστές, ενώ 25% των οδηγών δε φορούν κράνος.

Το ποσοστό για το αστικό δίκτυο ανέρχεται σε 27%, ενώ εμφανίζεται σημαντικά μειωμένο στο υπεραστικό δίκτυο, όπου καταγράφεται μη χρήση κράνους για 4% των δικυκλιστών.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το ποσοστό της συγκεκριμένης παράβασης ανέρχεται σε 30% μεταξύ των γυναικών οδηγών δικύκλων.

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για τους συνεπιβάτες δικύκλων, καθώς περισσότεροι από τους μισούς (54%) και ιδίως γυναίκες, δεν φορούν κράνος.

Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό ότι αυξημένο ποσοστό χρήσης κράνους από τους οδηγούς δικύκλων παρατηρείται κατά τις καθημερινές και τις πρωινές ώρες (10- 2) και το Σαββάτο τις μεσημεριανές ώρες, όταν είναι εντονότερη η αστυνόμευση. Ε

Eνθαρρυντικό, πάντως, είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τροχαίας, για τα έτη 2009-2010 υπάρχει μείωση των επικίνδυνων παραβάσεων, που αφορούν στη μη χρήση κράνους κατά 34,3%.

Όπως δήλωσε ο κ. Βούγιας, με τα μέτρα που έχει λάβει η πολιτεία, κατέστη δυνατόν να μειωθεί στη δεκαετία 2000-2010, κατά 20%, ο αριθμός των θυμάτων από τροχαία.

Μάλιστα, σε ό,τι αφορά τη χρήση κράνους, που στην αρχή του 2000 ήταν σε μηδενικά επίπεδα, ο στόχος του σχεδιασμού ήταν η επίτευξη χρήσης σε ποσοστό 70%. «Σήμερα, είμαστε στο 75% και συνεχίζουμε τις προσπάθειες», υπογράμμισε ο κ. Βούγια.

Ο υφυπουργός επανέλαβε ότι η Οδική Ασφάλεια αποτελεί μείζον παγκόσμιο κοινωνικό θέμα, ειδικά για την Ευρώπη μάστιγα με τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις."

Σχόλιο 1ο: Σοβαρά; Τέτοια απίστευτα πράγματα; Πρώτη φορά... ξαναδιαβάζω κάτι τέτοιο!!! (Ή αλλιώς τί κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια..). Εντάξει, για να είμαι και δίκαιος (και λίγο πιο σοβαρός λόγω του θέματος), καλές είναι οι σχετικές μελέτες, μπορεί να αφυπνίσουν εκείνους που πιστεύουν οτι σ'εκείνους δεν θα συμβεί ποτέ και μάλλον θα είναι οι πρώτοι. Οι μοτοσυκλετιστές τα παραπάνω τα γνωρίζουν. Όσοι επιλέγουν παρόλ' αυτά να τα αγνοήσουν, συγχωρέστε μου τον κυνισμό αλλά καλά να πάθουν. Δεν τους φταίει κανείς άλλος από το κεφάλι τους (το οποίο κυριολεκτικά θα σπάσουν). Επίσης είναι καλές για την αξιολόγηση του οικονομικού κόστους των ατυχημάτων. Αλλά κάπου εκεί σταματάει..

Σχόλιο 2ο: Έχω βαρεθεί να διαβαζω και να ακούω αερολογίες (για να μην γράψω τίποτε άλλο) σχετικά με την έγνοια και την φροντίδα για την οδική ασφάλεια. Η αύξηση των προστίμων κύριοι δεν είναι πρόληψη, είναι μπαμπούλας! Και ενώ λέτε όλα αυτά, την ίδια στιγμή το ΦΠΑ για αγορά κράνους είναι ακόμα στο 23% (!) δηλαδή το κατατάσετε στα είδη πολυτελείας και όχι στα είδη πρώτης ανάγκης (καθώς κατά τις δηλώσεις σας η οδική ασφάλεια είναι, και πολύ σωστά, πρώτη ανάγκη).

Βέβαια , για να είμαι δίκαιος, "προσπάθεια" έχει γίνει και η Ελλάδα δεν είναι μόνη σε αυτόν τον παραλογισμό όπως μπορείτε να διαβάσετε εδώ.. Οι υπόλοιπες εθνικές αντιπροσωπείες δεν υποστήριξαν το αίτημα. Θέλω να ξέρω, στις δικές τους χώρες δεν σκοτώνονται άνθρωποι με μηχανές;;... Και γιατί πρέπει να συναινέσουν όλοι αυτοί όταν στη δική μας χώρα πεθαίνει τόσος κόσμος; Δεν το καταλαβαίνω, συγχωρέστε με..

Ακόμα και οικονομικά να το δείτε, λόγω κρίσης, και αφού σας το λένε και οι μελέτες που κάνετε, μήπως πρέπει να πέσουν οι τιμές στα κράνη; Να μειωθεί λίγο ο φόρος; Καί περισσότερα και ταυτόχρονα ποιοτικότερα κράνη θα αγοράζει ο κόσμος, άρα περισσότερους φόρους θα εισπράττει το κράτος, και λιγότεροι άνθρωποι θα σκοτώνονται άρα πάλι λιγότερα έξοδα περίθαλψης και επιπλέον ζωντανοί πολίτες να πληρώνουν φόρους. Τόσο σύνθετη είναι αυτή η σκέψη; Ή μάλλον εγώ είμαι μικρός ακόμα και αθώος πολύ και δεν ξέρω...

Πάντα όρθιοι..

Υ.Γ. Εκπάιδευση χρειαζόμαστε, αυτοκινητιστές και μοτοσυκλετιστές, και καλούς δρόμους όχι όρια και πρόστιμα..

Υ.Γ 2: Κυρίες μου, φορέστε σας παρακαλώ το κράνος σας! Δεν είναι μόνο το χτένισμά σας που κοιτάμε, έχετε και πολλά άλλα ωραία επάνω σας. Αρκεί να είστε εκεί..

3 σχόλια:

Roadartist είπε...

....και σεβασμό στους ποδηλάτες (επιτέλους δηλαδή!)./...

Dream_Rider είπε...

Επικίνδυνο σπορ το ποδήλατο στην πόλη, ειδικά στην Αθήνα. Ευτυχώς βλέπω όμως αρκετά αυξητικές τάσεις και χαίρομαι!

Σεβασμός σε όλους όσους κινούνται στο δρόμο, όλοι κάπου πηγαίνουμε..

Unknown είπε...

thank you

سعودي اوتو