Δευτέρα 18 Ιουνίου 2007

Αλήθεια, πώς;....

Κάθομαι και διαβάζω τις χθεσινές εφημερίδες. Κυρικάτικες, τεράστιες σε όγκο και ένθετα! Συνήθως αγοράζω 2-3 (για τη σφαιρικότητα της πληροφόρησης ή, έτσι θέλω να πιστεύω) και μέχρι να τελειώσει η βδομάδα τις έχω τελειώσει.

Αυτό που μου κίνησε το ενδιαφέρον είναι ένα άρθρο της καθημερινής το οποίο και βρίσκεται στο παρακάτω link:


Το θέμα του προφανές. Το πώς βλέπουν την Ελλάδα οι ξένοι και ειδικότερα μέσα από τα διεθνή ΜΜΕ.

Βρήκα το θέμα ενδιαφέρον καθώς δεν είχα ξαναδεί κάτι τέτοιο σαν αυτοτελές ρεπορτάζ. Να αποτελεί δηλαδή μια έρευνα και όχι μια αναμετάδοση του πώς βλέπουν οι ξένοι ένα συγκεκριμένο θέμα στην Ελλάδα.

Θετικά είναι τα συμπεράσματα του άρθρου. Τουλάχιστον έτσι υποστηρίζουν οι συντάκτες του. Βέβαια αυτό είναι από την πλευρά των διεθνών ΜΜΕ.

Αναρωτιέμαι όμως... Αλήθεια, πώς μας βλέπουν ως Ελλάδα οι ξένοι; Τί άποψη έχουν για τους Έλληνες οι καθημερινοί άνθρωποι; Αν έχουν βέβαια.. Γιατί δεν είναι όλοι σαν εμάς που έχουμε άποψη επί παντώς επιστητού! Ή μήπως είναι;...

Προσωπικές εμπειρίες έχω πολύ λίγες. Μπορώ να πώ όμως οτι οι λίγες αυτές επιστροφές ήταν θετικές. Βέβαια, οι περισσότερες επικεντρωνόταν στον τουρισμό μας και λιγότερο στους ανθρώπους.

Εσείς τί λέτε; Έχετε κάποια εμπειρία επί του θέματος; Θέλετε να τη μοιραστήτε;

13 σχόλια:

MariaDedoussi είπε...

Μπορώ να σου μεταδώσω τη δική μου εμπειρία, από μια χώρα που δεν μας δίνει εύκολα feedback. Διότι, μπορεί να μένουν πολλοί Πολωνοί στην Ελλάδα, αλλά άλλο να μένεις σε ένα μέρος και άλλο να το επισκέπτεσαι ως τουρίστας.
Λοιπόν, πρώτα απ' όλα οι Πολωνοί νομιζουν ότι οι Έλληνες δεν δουλεύουν ποτέ, ότι κάθονται ολη μέρα και τα ξύνουν στους καφενέδες και το βράδ τα πίνουν στα μπαρ μέχρι το πρωί. Όταν τους λέω ότι δουλεύουμε πιο πολύ από κάθε άλλο Ευρωπαίο, με ρωτούν έκπληκτοι: και πώς σηκωνόσαστε το πρωί να πάτε στη δουλειά σας; Έλα ντε; Ξέρω κι εγώ;
Πέρα απ' αυτό, πιστεύουν ότι είμαστε γενικώς χαβαλέδες, λίγο εξωτικά πουλιά, ότι έχουμε πολύ ωραίες γυναίκες, ολίγον ανατολίτικη κουλτούρα και αισθητική και ότι δεν μας αρέσει να ζούμε πουθενά αλλού εκτός από την Ελλάδα.
Σωστά νομίζουν δηλαδή!

Σοφία είπε...

Πολύ ενδιαφέρον θέμα. Είναι λίγο δύσκολο να απαντήσεις έτσι γενικά "πώς μας βλέπουν οι ξένοι". Η δικιά μου η εμπειρία είναι κυρίως από Αγγλία/Λονδίνο και πραγματικά δεν έχω συναντήσει κάποια ιδιαίτερη (αρνητική ή θετική) αντιμετώπιση ως Ελληνίδα. Δηλαδή δεν μπορώ να πω ότι οι Άγγλοι ως λαός έχουν μια εικόνα στο μυαλό τους για το πώς είναι ο μέσος Έλληνας. Ενώ εμείς όπως λες έχουμε εικόνες και απόψεις για όλους τους ξένους και μάλιστα χωρίς να τους έχουμε ζήσει στις χώρες τους.

Я верю в Сталина είπε...

Καλημέρα!

Στη Σουηδία πάντως είναι ένας συγκερασμός των απόψεων της Μαρίας και της Σοφίας. Και ότι τα ξύνουμε όλη μέρα, ότι είμαστε της αρπαχτής, (έχει και εδώ λαμόγια...) και κατά τα λοιπά χέστηκαν για μας και για την Ελλάδα, στο βαθμό που δεν τους ενδιαφέρει. Αν έχουν να κάνουν με κάποιο Έλληνα, καλή ώρα όπως με μένα, θα μείναι καχύποπτοι μαζί μου (όπως με κάθε ξένο) μέχρι να δουν ότι τους βγάζω δουλειά, μετά σε βλέπουν με άλλο μάτι, αλλά δεν θα γίνεις ποτέ ίσος με δαύτους, αλλά αυτό είναι άλλο ποστ...

Dream_Rider είπε...

@Μαρία

Πιστεύω οτι σωστά τα λένε σε γενικές γραμμές οι Πολωνοί. Όσο για το ποιοί δουλεύον και ποιοί "δουλεύουν" (τον κόσμο) σ'αυτή τη χώρα ας μη το πάμε παραέξω γιατί... θα μας κράξουνε και οι πέτρες! Πάντως, μια χαρά σηκωνόμαστε το πρωί για δουλειά (όσοι πάμε πρωί πρωί). Το γεγονός είναι ένα: Αν όλοι κάνανε/με τη μισή δουλειά που αναλογεί στη θέση που βρισκόμαστε στο χρόνο εργασίας μας, θα μιλούσαμε για μια τελείως διαφορετική χώρα. Γιατί, καλοί οι χρόνοι εργασίας στα χαρτιά και στις μελέτες, αλλά το παραγόμενο έργο δεν έχει τη ίδια άποψη

@Σοφία

Οι δικές μου επιστροφές κυρίως είναι από Άγγλους αλλά δεν θα τις χαρακτήριζα και πολύ αξιόπιστες. Για τον απλούστατο λόγο οτι οι Άγγλοι όταν τους μιλάς (και δεν έχουν πιεί 1-2 μπύρες παραπάνω βέβαια!) έχουν αυτό το... τακτ, το τυπικό στη συνομιλία τους, ειδικά με ανθρώπους που μόλις γνώρισαν. Οπότε και να έχουν κάτι αρνητικό να σου πούνε, μάλλον δεν θα το εκφράσουν. Νομίζω...

Όσο για ττν άποψη που έχουμε ως Έλληνες για όλο τον κόσμο, πιστεύω οτι είναι ένα από (καλά) χαρακτηριστικά μας. Δεν λέω οτι έχουμε σωστή άποψη. Τουλάχιστον όμως ενδιαφερόμαστε και για το τί υπάρχει και πέρα από την πόρτα μας (δυστυχώς μόνο όσο και όπως μας δείχνουν τα ΜΜΕ).

@Δημοσθένης

Σ'ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ! Είσαι από τους λίγους ανθρώπους που συμμερίζεται την άποψή μου οτι λαμόγια (και μάλιστα μεγάλα!) υπάρχουν παντού σ'αυτόν τον κόσμο και οτι δεν έχουμε το copyright.

Και όπως επίσης, οτι δεν έχουμε την αποκλειστικότητα και στην καχυποψία προς τους ξένους..

prophet81 είπε...

1) Θεωρώ ότι είναι στην φύση του ανθρώπου, από τα αρχαία χρόνια, να νιώθει φοβία για το ξένο
2) Φυσικά και οι Έλληνες δεν έχουν το αποκλειστικό προνόμιο της λαμογιάς. Απλά οι ξένοι το κάνουν με "τρόπο" και ξέρουν να το κρύβουν καλά.
3) Είναι τελείως διαφορετικό να μένει κάποιος σε μία χώρα από το να την επισκέπτετε μόνο για διακοπές(όπως κάνουν όλοι οι τουρίστες)
Φιλιά στα μούτρα...

Dream_Rider είπε...

@prophet81

Καλησπέρα!

Ναι, είναι στη φύση του ανθρώπου η φοβία για το ξένο. Σίγουρα όλοι την έχουμε νοιώσει. Αλλά κάποια στιγμή παύει να είναι ξένο. Πιστεύω πάντως οτι, σαν ΈΛληνες, σιγά σιγά, προοδεύοτμε στο θέμα της ξενοφοβίας.

Όσο για τη λαμογιά, δεν πιστεύω οτι μας λείπει το στιλ. Το θέμα είανι οτι σα λαός τείνουμε να την επικροτούμε κιόλας (αφού μπορεί να τα αρπάξει, καλά κάνει!)! Εκεί πιστεύω οτι βρίσκεται η διαφορετικότητά μας.

Σοφία είπε...

Κοίτα, εγώ τους ζω τόσα χρόνια, και μεθυσμένους και νηφάλιους. Έχουν πολλά στραβά ως λαός (ποιος δεν έχει) αλλά η ξενοφοβία δεν είναι ένα από αυτά. Το σωστό να λέγεται.

Я верю в Сталина είπε...

Πάντως μου ακούγεται και λίγο μίζερο όλο αυτό, να ψαχνώμαστε αν μιλάνε για μας και τί λένε.
Ομφαλοσκοπούμε, ως συνήθως...

Я верю в Сталина είπε...

Είσαι καλά; Χάθηκες...

Dream_Rider είπε...

I'm back!!!

Πολύ δουλειά..

Σοφία είπε...

Η πολλή δουλειά τρώει τον αφέντη ;-)

Я верю в Сталина είπε...

Να πείτε στους απέναντι να μην σας τρέχουν! Αμαν πια!

Dream_Rider είπε...

@ Σοφία

Έχεις δίκιο.. Μου το χρώσταγες νομίζω! :-)

@Δημοσθένης

Δεν είναι μόνο οι απέναντι, οι υποχρεώσεις είναι πάρα πολλές και δεν ξέρουν ούτε άπο εποχές ούτε από θερμοκρασίες. Δυστυχώς... (Κάτι πρέπει να κάνουμε γι' αυτό..)